Storytelling Atlas
Maak je persoonlijke landschap > Opdracht Stad of Gemeente

Stad of Gemeente

Waarin verschilt de ene gemeente van de andere? Door de verhalen die mensen delen, creëren ze hun eigen werkelijkheid. Hoe kan je daarmee werken?

 

Opdracht

Stel je als gemeente een vraag, print de landschapskaart uit die je het meeste aanspreekt en vul hem in met de ‘taal’ van de gemeente. Overzie dat landschap en deel de verhalen  achter elk woord op de kaart. Het landschap gaat leven, je verandert onderweg en krijgt inzicht in de eigenheid en de kracht van de gemeente en wat er overwonnen moet worden.

 

Wat maakt nu gemeente X zo uniek? Dat wordt zelden duidelijk in de slogans waarmee niemand zich onderscheidt.  

Een bloemlezing van 'gemeente-speak': http://200ok.nl/tagwars/  

 

Opdracht

Maak een overzichtelijke landschapskaart van jouw gemeente , waarmee je samen met bijvoorbeeld burgers, politici, stakeholders of specifieke doelgroepen, de dialoog aangaat. In die dialoog herken je verhalen, die samen de gemeente vormen. Die landschapskaart laat ook de ‘gap’ zien tussen het doel van de gemeente en de beleving, wensen en verwachtingen van haar omgeving. Zo kan je samen zoeken naar een verbindingsverhaal. Dat vormt weer een nieuw, onderliggend landschap met helden, vijanden, vrienden, een plot etc. Stel je voor dat je het Gemeentehuis binnenloopt waar straks jullie gezamenlijke landschap hangt, met herkenbare woorden uit verhalen die in de gemeente de ronde doen. Slogans kunnen tegenverhalen oproepen, maar de werkelijke beleving die in herkenbare verhalen wordt doorverteld doet onderweg het (verander)werk. Wat is er nu mooier dan samen met inwoners en stakeholders je doel te bereiken?

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.