Storytelling Atlas
Maak je persoonlijke landschap > Opdracht Gezondheidszorg, Global health

Gezondheidszorg, Global health

Onderwerpen als anamnese met verhalen, ziekte-ervaring, medicijngebruik, medicijntrouw en dokter/patiënt dialoog, noemen we in storytelling narrative based medicine. In Storytelling Atlas staan een aantal voorbeelden van deze vorm van medische antropologie. Gedrag is een van de belangrijkste aspecten van gezondheid(szorg) en met storytelling kunnen besmetting en epidemieën bestreden worden.

 

Opdracht

Print een landschapskaart uit en stel jezelf een vraag zoals: wat behelst gezondheid? Breng met medische studenten, je team, afdeling of cluster je eigen landschap in kaart, zo ontstaat dialoog. In die dialoog herken je verhalen, die samen een narratief medicijn vormen. Die landschapskaart laat ook de ‘gap’ zien tussen het doel van de dokter en de beleving, wensen en verwachtingen van de patiënt. Zo kun je samen zoeken naar een verbindingsverhaal. Dat vormt weer een nieuw, onderliggend landschap met helden, vijanden, vrienden, een plot etc. Dat is de werkelijke beleving die in herkenbare verhalen wordt doorverteld en onderweg het (verander)werk doet. Wat is er nu mooier dan samen met collega’s en patiënten een betere gezondheid(szorg) te bereiken?

 

Voor meer informatie, advies of reisbegeleiding mail Suzanne@storiesofchange.nl

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.