Storytelling Atlas
Maak je persoonlijke landschap > Opdracht NGO of humanitaire programma’s

NGO of humanitaire programma's

Onderwerpen als ongezonde rituelen, zoals gebrek aan of onbekend zijn met hygiëne, angst voor vaccinatie, health promotion en dokter/patiënt dialoog, staan in storytelling termen bekend als narrative based medicine of als Verbal Vaccine.

 

In Storytelling Atlas staan een aantal voorbeelden van de kracht van verhalen in sodalities en de uitbraak van epidemieën. Deze vorm van storytelling wordt alleen in de medische antropologie toegepast. Een gemiste kans omdat gedrag een van de belangrijkste aspecten van besmetting en epidemieën is. Met storytelling als interventie kan hygiënisch gedrag en besmetting worden beïnvloed.

 

Opdracht

Breng met health promotors, medische studenten, je team, afdeling of collega’s je eigen landschap in kaart, zo ontstaat dialoog. In die dialoog herken je verhalen, die samen een narratief medicijn vormen.

Die landschapskaart laat ook de ‘gap’ zien tussen het doel van de gezondheidswerken en de humanitaire hulporganisatie en de beleving, wensen en verwachtingen van de lokale bevolking.

Zo kan je samen zoeken naar een verbindingsverhaal. Dat vormt weer een nieuw, onderliggend landschap met helden, vijanden, vrienden, een plot etc. Dat is de werkelijke beleving die in herkenbare verhalen wordt doorverteld en onderweg het (verander)werk doet. Wat is er nu mooier dan samen met collega’s en patiënten epidemieën duurzaam te bestrijden?

 

Voor meer informatie, advies of reisbegeleiding mail Suzanne@storiesofchange.nl

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.